Úspěšný vstup do nového roku! Junioři doma porazili Plzeň

Junioři zvládli první zápas po vánoční přestávce a zapisují tři body do tabulky. Berani sice nejprve neudrželi dvoubrankový náskok, který si proti Plzni vytvořili díky přesilovkovým trefám, zvládli však závěrečných patnáct minut, kdy se zápas lámal. V atraktivním a místy snad i trochu divokém utkání, jehož úroveň s každou další třetinou gradovala, si vzali zpět vedení o dva góly, odolali náporu soupeře a nakonec trefou do prázdné branky stvrdili cennou výhru. V úterý hostí Zlínští dalšího soupeře z Čech, tentokrát pražskou Spartu.
35.kolo, po 2.1.2023, PSG aréna
Zlín
Plzeň
5:2
(1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Sadovikov (Chludil, Burian), 29. Zavřel (Čechmánek, Frömel), 47. Sadovikov (L. Heš, Zavřel), 56. L. Heš, 58. Vaculík (Frömel, Burian) – 34. D. Soukup (Kreuzman, Hodinář), 43. Titlbach (Mazanec, Pešek). Rozhodčí: Vaněk, Koziol – Vašíček, Komínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2.

Synek – Hamrla, Zavřel, Nábělek, Špaňhel, Velikovský, Šišák, Burian – Čechmánek, Chludil, Frömel, Matušů, Vaculík, Laciga, Babulík, J. Heš, Pilát, L. Heš, Sadovikov.

Lokajíček – Jiříček, Hodinář, Skok, Buzek, Jánský, Houdek – Pešek, Kučera, Kreuzman, Hořejší, Korčák, Mazanec, M. Soukup, Kaiser, Benák, Borák, Titlbach, D. Soukup, Dáňa.

V úvodu utkání to byli spíše hosté, kdo hrál s pukem a častěji hrozil před brankou soupeře. Pozorná zlínská obrana v čele s gólmanem Tobiášem Synkem však odolávala a do žádné opravdu vyložené šance plzeňské hokejisty nepustila.

V polovině úvodní třetiny hosté faulovali při napadání v útočném pásmu, což byl moment, který na další minuty změnil obraz hry. Berani nabídnutou početní výhodou nepohrdli a po zdařilé kombinaci a několika rychlých přihrávkách se ujali vedení – prosadil se Stanislav Sadovikov, jenž dostal puk do volného prostoru před brankou a pohotově jej usměrnil za čáru.

Domácí hokejisté po vstřeleném gólu ožili a v dalším pokračování hry několikrát zahrozili. Nadějným momentem byla střílená přihrávka Šimona Frömela od modré čáry, kterou před brankou tečoval Martin Vaculík, puk ovšem skončil mimo branku. I Plzeňští se však brzy opět přihlásili o slovo. Ještě před první pauzou několikrát zlínské Berany zamkli v pásmu, další šance měli při početní výhodě. Gól už ale do přestávky nepadl.

Ve druhé třetině se Berani prezentovali velmi aktivní hrou a po většinu času byli nebezpečnější. Sadovikov z dobré střelecké pozice mezi kruhy prověřil Jana Lokajíčka, plzeňský gólman se však zaskvěl svou lapačkou. Ještě blíže gólu byl o chvíli později Martin Vaculík, jenž nejprve protančil do pravého kruhu pro vhazování, odkud vyprášil brankářovu vyrážečku, a o chvíli později prověřil gólmana nepříjemnou střelou, po které puk chvíli poskakoval poblíž tyčky a brankové čáry.

V polovině základní hrací doby Berani na druhou trefu přece jen dosáhli. Stalo se tak v přesilové hře. Jakub Čechmánek vyhrál buly na Matěje Zavřela, který zpracoval puk, udělal dva kroky od modré čáry směrem k brance a propálil Lokajíčka. Hosté si toho do té doby příliš nevytvořili a ani v dalších minutách to nebylo jiné. Jednu šanci však využít dokázali, to když se Dominik Soukup dostal za obránce do úniku a tváří v tvář Synkovi se nemýlil.

Do třetí třetiny nastoupili Západočeši s výhodou o jednoho muže v poli navíc. Přesilovku sice hosté nevyužili, krátce po jejím skončení však vyrovnali. Synkovi šikovně zaclonil výhled jeden ze soupeřů, a zlínskému brankáři tak propadla do sítě střela Adama Titlbacha. Krátce nato brankář Beranů své spoluhráče naopak podržel, když včas sklapl betony a zastavil další samostatný únik Dominik Soukupa.

Berani se z nepovedeného návratu na led oklepali a o čtyři a půl minuty později se vrátili zásluhou Stanislava Sadovikova a jeho druhé trefy v zápase do vedení. V tu chvíli naplno odstartovala zřejmě nejdivočejší pasáž utkání, v níž šance střídala šanci a hra se rychle přelévala z jedné strany na druhou. Velkou šanci měl Lukáš Heš, jenž dostal puk do volného prostoru před brankou, na druhé straně byl blízko Josef Dáňa – ten se neúspěšně natahoval po puku, který se vykutálel Synkovi z výstroje a zůstal chvíli volný před modrou čárou.

V napínavém závěru mladí Berani odolali útočným výpadům hostů a nakonec definitivně rozhodli o svém vítězství dvěma góly, které vstřelili Lukáš Heš a do prázdné branky Martin Vaculík. Zlínští tak skvěle zvládli vstup do nového roku a podruhé v sezoně porazili Plzeň za tři body.